26 Mayıs Gürcistan’ın bağımsızlık Günü ve “Osmanlı Arşiv Kayıtlarında Gürcistan Ve Gürcüler” kitabının ve sergisinin açılışına katılmak üzere Atatürk Hava limanına Osman EPÇİM ve Erdoğan GÜNEŞ beylerle birlikte yola çıktık. Hava alanında Adapazarı Gürcülerinden Tiflis uçağı yolcusu Mediha TAVDGIRIDZE hanım ile karşılaşınca kendimizi Gürcistan’da hissettik.
Batum Hava Alanından Hopa2ya geçip Sarp sınır kapısından Batum’a girerken Osman EPÇİM ağabeyin bir Tv kanalına “Batum bizim ata diyarımızdır, son zamanlarda çıkan yanlış ve çarptırılmış haberler bizleri üzmektedir” şeklindeki demeciyle Gürcistan’a giriş yaptık.
Batum’da preskape de Batumlu dostlarımızın bize khaçapuri ısmarlaması esnasında konu son zamanlarda basında çıkan Batum hakkındaki üzücü olaylara geldi. Batum’da bu konuyu kimle konuştuysak hepsi çok rahatsız olduklarını, kumar ve fuhuş sektörünün değişik ülkelerden gelip adeta Batum’u üst olarak kullandıklarını, yetkililerin buna tez zamanda el atmalarını beyan ettiler. Bizde kendilerine bu konunun bizde rahatsız ettiğini bu konuyla ilgili www.gdd.org.tr sitemizde bir yazı yayınladığımızı, İstanbul’da protestoların olduğunu beyan ettik.
Batum’dan Tiflis’e karayoluyla ilk defa yolculuk yaptım. Bizi özel aracıyla Tiflis’e götüren Okan ALTUN beye teşekkürlerimi arz ediyorum. Tiflis’te bize gönlünü açan Türkiye Dostluk Derneği yöneticilerine bize kez daha teşekkür ediyorum. Dernek idarecilerinin ilgi ve alakası gerçekten candan ve içtendi.
Biz yoldayken ambioni.ge televizyonuyla önce yapmış olduğumuz belgesel filmin tanımı yapılıyordu. Filmin tanıtımına programlarım dolayısıyla yetişemediğim için çok şey kaybettiğimi Tiflis’e varınca anladım. Tanıtım programında GDD Başkanı Ali Rıza ALTUNEL beye Tiflis Devlet Üniversitesinin fahri doktora vermeleri anlamlıydı. Ambioni yetkililerine özellikle rejisör Nestani BLUASHVILI hanıma çok teşekkür ediyorum.
26 Mayıs’ta Gürcistan Devlet müzesinde düzenlenen Osmanlı Arşiv Kayıtlarında Gürcistan ve Gürcüler adlı Gürcistan Dostluk Derneğimizin yayınladığı, Mümin YILDIZTAŞ’ın Osmanlı arşivlerinden hazırlayıp derlediği kitabın tanıtımı ve arşiv sergisine katıldık. Devlet Müzesi Müdürü Giorgi KALANDAIA açış konuşmasında bu çalışmada emeği geçenlere teşekkür edip, bu tür çalışmaların önemine değindi.
Daha sonra kürsüye gelen Gürcistan Dosluk Derneği Başkanı Ali Rıza ALTUNEL ise Osmanlı döneminin yanlış bilindiğini, bu tür çalışmaların tarihi aydınlattığını, bu tür çalışmaların devam ettiğini ve iki toplum arasındaki katkısından bahsetti. Sergide Türkiye Dostluk Derneği Başkanı İskender NADIRADZE, Sanatçı, Çevirmen ve bilim adamı Zurab TSINKHILADZE VE Profesörler, ilim adamları görüşlerini beyan ettiler. Prof. Şuşana PUTKHARADZE’nin Türkiye Gürcüleriyle ilgili duygulu konuşması beni derinden etkiledi. Çveneburilerle ilgili yazdığı kitap sırasındaki anıları duygulu idi. Bu kitaptan bir adet bana hediye etti ve Türkçeye çevirmemi rica etti.
Acizane bana da söz verdiler. Gürcüce yaptığım konuşmamda Şota RUSTAVELİ’NİN “kaplanpostlu şövalye” adlı kitabından şiirle konuşmama başladım. Konuşmamda “Türkiye’yle Gürcistan’ın dost ve komşu olmasının bizleri sevindirdiğini, Gürcülerin tarihte zeki ve sanatçı millet olduklarını ve bugünde böyle olduklarını, Dünyada 50 dolayında değişik ülkelerde yaşayan Gürcülerin yaşadıkları topluma büyük katkıları olduğundan bahsettim. Batum’dan Tiflis’e giderken yol üzerindeki Abhazya’dan ve Samaçablo’dan sürülmüş, topraklarından çıkarılmış Gürcülerin kamplarını görünce çok üzüldüm. Bu vesileyle konuşmamda bir kez daha; Gürcistan’ın bizin atalar diyarı olduğunu, Abhazya’dan ve Osetya’dan sürülmüş kardeşlerimizin bir an önce geri dönmelerini, Rusya’nın bir an önce işgal edilmiş topraklardan askerlerini geri çekmesini, Kafkas halklarının her zaman barış içinde yaşadıklarını, Bizlerin Dünya üzerinde başka başka ülkelerde yaşayan Gürcüler olarak Gürcistan’da ve Kafkasya’da barış istediğimizi, herkesin kendi ülkesinde barış ve huzur içerisinde yaşaması gerektiğini ifade ettim”
Sergiye birçok bilim adamı ve akademik çevreler katıldı. Ayrıca Diaspora Bakanı Yardımcısı Temur TARTARASVILI’ ve Türkiye’den diaspora Gününe katılan grubun ve ambioni.ge idarecilerinin sergiye iştiraki de mutluluk vericiydi.
Sergiden sonra Rustaveli caddesindeki bağımsızlık gününe katıldık. Bize eşlik eden Prof. Şuşana PUTKARADZE’ye, Prof. Tariel PUTKARADZE’YE, Prof. Cemal PUTKARADZE’ye, tarihçi Gela GUNIAVA’ ya Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Otar NADIRADZE’ye ve diğer katılımcılara teşekkür ediyorum. İlgi ve alakaları çok candandı.
Bağımsızlık günü dolayısıyla birçok etkinlik vardı. Dans grupları, tanıtım stantları vs. en ilginci ise Gürcistan’da üretilen uçak, askeri araçlar ve yerli mallarının tanıtımıydı.
Bu arada sergide Tumanışvili Tiyatrosu müdiresi Maia ODISHARIA hanım tiyatroya davet etmişti. Tiyatrodaki oyunun yazarının Türk oldupunu eğer katılırsam kendileri ve oyuncular içinde anlamlı olacağını ifede etmişti. Böyle nazik bir daveti kıramazdım. Bağımsızlık günü ziyaterimizden sonra Gele GUNUAVA’yla birlikte Tumanişvili tiyatrosuna gittik. Zevkle oyunu izledikten sonra bütün oyuncuların ve idarecilerin etrafımızı sarıp fotoğraf çekinmeleri bize izzeti ikramda bulunmaları Gürcü toplumunun bizleri ve Türkleri ne kadar sevdiğinin güzel bir örneğiydi.
Hele 75 yaşındaki Goça GUNIAVA beyin bize candan hatta çocukça diyebileceğim sıcak davranışlarını ayrıca yazmam gerekir. Türkiye’den geldiğimizi duyanların bizi bağırlarına basmaları gerçekten gurur vericiydi.
28 Mayıs’ta mutlu bir yolculuğu geride bırakarak Türkiyemize döndük.
YAŞASIN TÜRKİYE GÜRCİSTAN DOSTLUĞU!
ORHAN BERIDZE
Okunma: 27
Çok güzel ve anlamlı bir programdı. Katılan herkese çok teşekkür ediyorum. |