Köy Şenliği

>> Köy Şenliği

Şenlik; bir olmanın, beraber olmanın, ortak kültürün, kısacası  “ortak yaşamanın adıdır” diyebiliriz.
Malumumuz köyümüz, özellikle 80’li yıllarda çok hızlı göç vermiş, genç nüfus da etkisini kaybetmiştir. Yeni kuşak; köyün kültürünü, yaşam biçimini, köylüyü pek bilmemektedir. Bu anlamda köyümüz eskiden, (kalabalık olduğu için) “şenlik”liydi de deriz. İmece (meci ya da nadi)siyle, cenazesiyle, düğünüyle “ocak”ların aydın olduğu yerin adı da “şenlik” idi.
Senede bir gün gidilen virane bir evin ışığı yandığında hissedilen mutluluk da “evin şenlendiğinden”dir. Köyün şenlenmesini ben biraz da bu manada anlıyorum aslında.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenmiş olan köy şenliğine gelince, herkes gibi benim de söyleyeceğim ve öneride bulunacağım düşüncelerim var ve bunları sizlerle paylaşacağım.
Geleneklerin, örf ve adetlerin, oyunların,yemeklerin hatırlanması, gelecek kuşaklara sevdirilerek aktarılması ve köy dışında yaşayan köylüleri bir araya getirerek kaynaşmayı sağlayacak ortamın hazırlanması amacıyla yapılan şenliği; acemilikten çıkılarak, organizeli bir şekilde yürütülmesi, bu etkinliği cazip hale getirecektir.
Bunun için de, her şeyden önce, bu işi organize edecek ve gönüllüler tarafından oluşacak  “Organizasyon Tertip Komisyonu” Köy İhtiyar Heyetince oluşturulmalıdır.
Kültürümüzü yansıtacak faaliyetleri yürütmek kaydıyla;
1.     Organizasyon içeriği
-         Çocuklara yönelik etkinlikler,
-         Gençlere yönelik etkinlikler,
-         Yaşlılara yönelik etkinlikler.
2.     Şenlik alanının yeri ve zamanı
-         Uygun alanın tesbiti,
-         Uygun zamanın belirlenmesi,
-         Ulaşım koordinasyonunun sağlanması.
3.     Davetlilerin Belirlenmesi
4.     Mihmandarların belirlenmesi
5.     Tanıtım-Duyuru
6.     Bütçenin belirlenmesi
-         Kaynak oluşturma (bağış, sponsor,köylü iş adamlarıyla koordinasyon vs.)
            Gibi unsurlar Tertip Komisyonu tarafından detaylı görüşülüp, koordinasyonu sağlanacak konulardır.
            Bu komisyonun kurulması halinde, tecrübelerimizi paylaşarak, organizasyonun içeriğiyle ilgili tekliflerimizi de ayrıca paylaşırız.
            İki günümüzün eşit olması durumunda zararda olduğumuza inandığımıza göre, toplu piknik organizasyonundan bir adım ileriye gitmek için adım atmaya ben varım. Eminim ki sizler de varsınız. Tabii ki, birlikte olursak başarılı oluruz; birlikte yürürsek yol alırız.
            Selam ve dua ile,
            Saygı ve sevgilerimle Allah’a emanet olunuz.
            Görüşmek üzere…
 
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
 
 
    „შენლიქის  შესახებ...
შენლიქი (ზეიმი, ფესტივალი, მხიარულება, ხალხმრავლობა); ერთიანად და ერთად ყოფნის, საერთო კულტურის, ანუშეიძლება ითქვას რომ „საერთო ცხოვერბის“ სახელწოდებაა.
ცნობილია რომ სოფელმა განსაკუთრებით 80იან წლებში სწრაფი მიგრაცია განიცადა და ახალგაზრდა მოსახლეობამთავისი გავლენა დაკარგა. ამის გამო ახალმა თაობამ სოფლის კულტურა, ცხოვრების სტილი, თანასოფლელი კარგად  არ იცის.ამ თვალსაზრისით ადრე სოფელი (ხალხ მრავლობის გამო) „შენლიქლი-მხიარული“ იყოო ვიხსენებთ ხოლმე. აგრეთვეკოლექტიურობით, მგლოვიარობით, ქორწილით და ოჯახური ინტელექტუალობით გამორჩეული ადგილის სახელი იყო„შენლიქი-ხალხმრავლობა“.
წელწადში ერთხი დღით მისვლით და შუქის ანთებით  დანგრევის პირას მყოფი სახლის ბედნიერება „სახლისხალხმრავლობითაა“. სინამდვილეში მე ამ თვალსაზრისით მესმის  სოფლის მხიარულება.
რაც შეეხება ამა წლის სოფლის რიგით მესამე ფესტივალს, როგორც  ყველას მეც მინდა რომ ჩემი მოსაზრებები გავიზიარო.
ტრადიციების, ადათ წესების, ცეკვა თამაშების, ტრადიციული სამზარეულოს სიყვარული მომავალ თაობას რომ გადავცეთ და აგრეთვე სოფელს გარეთ მცხოვრებ სოფლელების გაერთიანებისა და მჭიდრო კავშირის დასამყარებლადსაჭიროა ხელსაყრელი გარემოს შექმნის მიზნით მომზადებული ფესტივალის ორგანიზებულად და სათანადოდ ჩატარება.
ამისათვის, პირველ რიგში ამ საქმის ორგანიზება და მოხალისეთა მიხედვით შემადგენელი „ორგანიზაციის მომწყობიკომისია“ სოფლის უხუცესთა საბჭოს მიერ უნდა იქნას შექმნილი.
რაც ჩვენი კულტურის ამსახავ სფეროებში უნდა განახორციელდეს;
1. ორგანიზების შინაარსი
    - საბავშვო ღონისძიებები
    - ახალგაზრდთა ღონისძიებები
    - ხანდაზმულებთათვის ღონისძიებები
2. ფესტივალის ადგილი და დრო
     - სათანადო ადგილის დადგენა
     - შესაბამისი დროის დადგენა
     - საკორდინაციო ტრანსპორტის უზრუნველყოფა
3. მოწვეულთა დადგენა
4. ოფიციალური გიდების დადგენა
5. პრეზენტაცია-განცხადება
6. ბიუჯეტის დადგენა
   - რესურსების მოძიება (თანასოფლელი ბიზნესმენების დახმარება, შემოწირულობა, სპონსორი,  და ა.შ)
მსგავსი დაწვრილებითი საკითხები მომწყობი კომისიის მიერ  შეთანხმებით იქნება განხილული.
ამ კომისიის ჩამოყალიბების შემთხვევაში, ჩვენს გამოცდილებას და ორგანიზაციის შინაარსთან დაკავშირებულშემოთავაზებებს გავიზიარებთ.
 როგორც ვიცით რომ ორი ერთნაირი დღის გატარებით ვზარალდებით, ამისათვის მე მზად ვარ მასობრივი პიკნიკისორგანიზაციის  ნაბიჯის წინსვლისათვის. მე მჯერა რომ თქვენც მზად ხართ. რა თქმა უნდა მეტ წარმატებას მივაღწევთ თუყველა ერთად ვიქნებით და ერთად გადავდგამთ ნაბიჯებს.
დიდი პატივისცემით ალლაჰი გფარავდეთ
ნახვამდის... 
 



Okunma: 31

Yazıya Yapılan Yorumlar
Yorum Yaz