Güz ayları aslında eğitim ve kültür hayatımızın baharıdır da. Yayınevleri, eğitim ve kültür ocakları, radyo ve televizyonlar yeni faaliyet ve yayın dönemlerini bu mevsimde açarlar. Bilgiye ve kültüre gönül vermenin ötesinde ekmek hamurunu bu alanda yoğuran kültür emekçileri için de bu mevsim, yeni projelerin gündeme geldiği, biten projelerin de vitrine konulduğu aylardır. Bu bağlamda bir süredir üzerinde çalıştığım ve bu günlerde vitrine ve vizyona girecek olan bir kaç çalışmamdan bahsedeceğim.
"Yaralı Payitaht İşgal İstanbulu" ve "İşgal İstanbulu'nda Divan-ı Harpler" adını taşıyan iki çalışmam yayın aşamasına gelmiş durumda. Bir aksilik olmazsa önümüzdeki günlerde Yeditepe Yayınları aracılığı ile okuyucularının ilgisine sunulacak. Gürcistan Dostluk Derneği ile birlikte yürüttüğümüz önemli bir çalışma ise "Osmanlı Gürcistan İlişkileri"nin bilimsel olarak ortaya konulmasına yönelik. Bununla ilgili olarak da ciddi bir ekip çalışması yaptık. Osmanlı Arşivleri'nin önemli bir kısmını tarayarak konu ile ilgili 10.000'in üzerinde belgenin tespiti yaptık. Neticede güzel bir ihtisas çalışması çıktı ortaya. Seçtiğimiz 150 civarındaki belgenin de yayınlamak üzere sadeleştirme ve özetleme çalışmalarını hâlihazırda devam ettiriyoruz. Gürcü asıllı hemşehrilerimizin yoğun olarak yaşadığı Samsunumuz da da bu çalışmanın duyulmasını istedim.
Sizlere bahsedeceğim bir diğer proje ise bir süredir TRT ekranlarından fragmanlarını izlediğiniz "İpsiz Recep" dizisi. İpsiz Recep'in senaryo çalışmalarını aynı zamanda dizi yönetmeni olan Erhan Baytimur ve Ayça Öksüm'le birlikte sürdürüyoruz. Umarım yakın tarihe meraklı birçok televizyon izleyicisinin beğenerek izleyeceği bir dizi olacak. 7 Ekim'de TRT 1 ekranlarında yer alcak olan İpsiz Recep'in başrol oyuncusu Kadir İnanır. Kadir İnanır çekimlerin başladığı günlerde şu açıklamayı yapmıştı. "Türk Sinemasına emek verdiğim 40 yıl boyunca hep "İpsiz Recep"i canlandırmayı hayal ettim. Yıllardır bu karakteri oynamadan bu mesleği bırakmak istemediğimi söyledim. Nihayet hayalim gerçek oluyor." Dizinin diğer önemli oyuncuları ise Burcu Kara, Hakan Ural, Sema Atalay, Nihat Nikerel, Hilmi Erdem, Ali Çoban, Akasya Asiltürk gibi televizyon ve sinemadan tanıdığımız ünlü isimler.
İPSİZ RECEP KİMDİR?
İpsiz Recep, Milli mücadeleye hizmet vermiş önemli bir kahraman. 1862 yılında Rize'nin Portakallık semtinde dünyaya geldi. Batum ve Rize arasında takası ile yaptığı kaçakçılıkla hayatını sürdürürken takasına aldığı 18 Ermeni'nin Osmanlı devleti aleyhine faaliyet gösteren komite elemanları olduğunu anlaması sonucu hepsini tek tek denize atması ile gündeme geldi. Bir süre sonra Ruslar tarafından ele geçirilerek Sibirya'daki taş ocaklarına gönderildi. Buradan firar ettiğinde 1. dünya savaşı bitmek üzereydi. Sonra Rize'den Rusların atılması ve Batum'un Osmanlı Devleti sınırlarına tekrar dahil edilmesi hareketlerinin içinde aktif olarak yer aldı. İstanbul işgal edildiği günlerde Zonguldak –İstanbul arasında motoru ile kömür taşımaktaydı. Bu arada Kuva-yı Milliyecilerle tanıştı. Etrafındaki 10-12 arkadaşı ile birlikte Şile- Sarıyer bölgelerinde faaliyet gösteren Rum çetelerinin amansız düşmanı oldu. Onları bir bir çökertti. Daha sonra kendisine bağlı kuvvetlerin sayısı 1800'e kadar çıktı. Çete arkadaşları ona hep "emice" diye hitap etti. Bu başarıları onu daha sonra Şile ve Zonguldak arasındaki bölgenin savunma görevini üstlenmesine sebep oldu. Kendisine Milis Yüzbaşı unvanı verilerek Karadeniz Sahil Kumandanlığı'na getirildi. Düzenli orduda da önemli başarılara imza attı. Atatürk'ün de kendisine "Emice" diye hitap ettiği Recep Reis, İstiklal Savaşı sonrasında kendisine bağlanmak istenen maaşı kabul etmedi ve mütevazı hayatını vefat ettiği 1928 yılına kadar devam ettirdi.
"İpsiz Recep ve Çetesi"
“Bu makale Samsun Halk Gazetesi'nin 4 Ekim 2008 tarihli nüshasında yayınlanmıştır.”
m.yildiztas@mynet.com
Okunma: 1609